Data
2019-12-06

Bożonarodzeniowe warsztaty kulinarne z Sokołowem

Jak co roku w przedświątecznym okresie, Sokołów zaprosił blogerów na kulinarne warsztaty, których tematem są wyjątkowe, bożonarodzeniowe potrawy. Tym razem wspólne gotowanie i odkrywanie nowych połączeń smakowych nabrało szczególnego charakteru. Gościem specjalnym warsztatów był Matteo Brunetti – z urodzenia Włoch, z zamiłowania kucharz, który wspólnie z uczestnikami przygotował tradycyjne dania świąteczne z Italii. Nie zabrakło również efektownych, propozycji na uroczysty obiad, wywodzących się z kuchni brytyjskiej, które goście spotkania przyrządzili z szefem kuchni Sokołów – Dominikiem Moskalenko.

Boże Narodzenie to czas spotkań z rodziną i bliskimi, których nieodłącznym elementem są świąteczne, pieczołowicie przygotowane posiłki. Choć w kulinariach króluje tradycja, to wiele osób poszukuje inspiracji i nowych pomysłów, by zaskoczyć gości wyjątkowym smakiem. – Podczas naszych warsztatów edukujemy na ważne tematy, jak na przykład dieta osób starszych, dzieci i gotowanie w duchu zero waste – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Staramy się również poszerzać kulinarne horyzonty. Nadchodzące Boże Narodzenie jest znakomitą okazją, by odkryć nowe smaki i przyrządzić dania, które nie goszczą na naszych stołach na co dzień. Wspólnie z naszym gościem specjalnym Matteo Brunettim zaprosiliśmy uczestników warsztatów w kulinarną podróż do słynącej ze znakomitej kuchni Italii. Poznaliśmy także dania o rodowodzie brytyjskim, które przygotowaliśmy z Dominikiem Moskalenką – szefem kuchni Sokołów.

We Włoszech – podobnie jak w Polsce – Boże Narodzenie obchodzone jest w niezwykle tradycyjny sposób – zwłaszcza jeśli chodzi o przygotowywane potrawy. O tych najczęściej podawanych w regionie Lacjum opowiedział Matteo Brunetti. Wiele receptur przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie i nie ulega zmianom od lat. Przy świątecznym stole gromadzi się cała rodzina, tak więc i przygotowania wymagają zaangażowania wielu osób, tym bardziej że znaczna część tych dań wymaga większego nakładu czasu, pracy, a także precyzji i wprawy. Taką potrawą są bez wątpienia tortellini in brodo – czyli słynne włoskie uszka, serwowane w wywarze. Podczas warsztatów zostały przygotowane z ręcznie wyrobionego ciasta makaronowego, pieczołowicie uformowane i sklejone, a następnie krótko gotowane w aromatycznym wywarze wołowo-warzywnym. Wyjątkowy charakter nadał im farsz, przygotowany na bazie polędwicy wołowej, schabu wieprzowego i dojrzewającej szynki sarmackiej Sokołów. Jego magicznym składnikiem był parmezan, którego kawałki doskonale doprawiły farsz i nadały niepowtarzalny smak całemu daniu. Włoskie święta nie obejdą się oczywiście bez tradycyjnych słodkości. To nie tylko znane wypieki – panettone i pandoro, lecz również desery nie wymagające pieczenia. Przykładem jest tu kolejna warsztatowa włoska propozycja, czyli torrone bianco morbido, deser przygotowywany na bazie białek, cukru i miodu, z mnóstwem chrupiących orzechów – przede wszystkim pistacji, migdałów i orzechów laskowych. Rozkosznie słodki, prawdziwie świąteczny smakołyk.

Propozycją Dominika Moskalenki, szefa kuchni Sokołów, były dania wywodzące się z kuchni brytyjskiej. Dominik Moskalenko wspólnie z uczestnikami przygotował klasyczne propozycje. Na przystawkę przyrządzono yorkshire pudding, który świetnie sprawdza się w towarzystwie dodatków takich jak chrupiący, podsmażony bekon, pasztety mięsne lub pasty warzywne z linii „Z gruntu dobre”. Podczas warsztatów został podany w towarzystwie tatara z polędwicy wołowej z dodatkiem szalotek, kaparów, ogórków konserwowych i sosu Worcester. Danie główne – jak na uroczysty obiad przystało – było efektowne w formie podania i znakomite w smaku. To słynna polędwica Wellington – czyli polędwica wołowa, zapiekana z farszem z pieczarek i szpinaku, owinięta ciastem naleśnikowym, a następnie ciastem francuskim.

Tradycyjnie zwieńczeniem spotkania był wspólny posiłek, któremu towarzyszyła ożywiona rozmowa o świątecznych inspiracjach i o tym, jak wiele pozytywnych wrażeń przynosi czerpanie z tradycji kulinarnych innych krajów.

powrót