TAJSKA ZUPA Z WOŁOWINĄ

TAJSKA ZUPA Z WOŁOWINĄ
60 minut
4 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

1 kg zrazowej górnej Uczta Qulinarna
2 marchewki
1/2 selera naciowego
1/2 pora
2 cebule
2 łodygi trawy cytrynowej
4-5 liści limonki
20 g świeżego imbiru
3-4 papryczki chili
8 całych krewetek (rozmiar 16/20)
makaron sojowy (wstążki)
2 l wywaru rybnego
tłuszcz roślinny
przyprawy: sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego
1 mała dymka
kilka listków świeżej kolendry
 

Przygotowanie
  1. Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki o wadze około 100 g. Oprószyć solą i pieprzem. Mięso obsmażyć na gorącej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego. Po dokładnym obsmażeniu wołowinę przełożyć do garnka. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i zrumienić tak jak do klasycznego rosołu. Do garnka z mięsem dodać marchewkę (pokrojoną lub w całości), seler naciowy, por, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu, trawę cytrynową, liście limonki, papryczki chili oraz kawałek świeżego imbiru.
  2. Mięso oraz warzywa zalać wywarem rybnym, całość przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i kruche. Krewetki należy włożyć do zupy i gotować przez 4-5 minut przed podaniem gotowej potrawy. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wszystkie ugotowane produkty połączyć na talerzu. Posypać świeżo pokrojoną dymką i listkami świeżej kolendry. Całość zalać klarownym mięsno-rybnym wywarem.