SAŁATKA Z PARMEZANEM I FILETEM MAŚLANYM

SAŁATKA Z PARMEZANEM I FILETEM MAŚLANYM
30 minut
6 osób
łatwe
Składniki

1 główka sałaty rzymskiej
1/2 główki sałaty lodowej
300 g fileta maślanego Sokołów
75 g gęstego jogurtu naturalnego
10 g anchois
2 ząbki czosnku
3 jajka 
100 g parmezanu
1 bagietka korzenna 
olej do smażenia
sól i świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Do miseczki wrzucić 1 drobno posiekany ząbek czosnku. Dodać jogurt naturalny. Fileciki anchois dokładnie rozgnieść, a następnie połączyć z jogurtem. Sos doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem. 
  2. Jajka ostrożnie włożyć do wody w garnku, ugotować, ostudzić i obrać. Parmezan zetrzeć na płatki. Filet pokroić w cienkie plasterki. 
  3. Przygotować grzanki: na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany ząbek czosnku oraz porwaną na kawałki lub pokrojoną w kostkę bagietkę korzenną. Sałatę lodową oraz rzymską porwać na kawałki, po czym połączyć z sosem jogurtowym i grzankami. 
  4. Sałatkę wyłożyć na talerze. Dodać przekrojone jajka i plasterki fileta. Przed podaniem potrawę posypać płatkami parmezanu.