WEGETARIAŃSKI LUNCHBOX
Ingredients
Kanapka z gofrów cukiniowych:
1 opakowanie hummusu lub pasty warzywnej Z Gruntu Dobre
1 średnia cukinia (ok. 300 g)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 ząbka czosnku
2-3 łyżki startego parmezanu
garść liści szpinaku
sól i pieprz
tłuszcz do pieczenia gofrów
Koktajl jogurtowy:
300 g jogurtu naturalnego
1 dojrzały banan
1 szklanka malin
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
mleko lub woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Dodatkowo:
mieszanka bakaliowa: orzechy, rodzynki i posiekana gorzka czekolada
świeże warzywa: pomidorki koktajlowe, ogórek, czerwona papryka
Preparation
- Przygotować gofry: cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą i odstawić na 5-10 minut. Po upływie tego czasu dokładnie odcisnąć nadmiar wody. Do cukinii dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki, proszek do pieczenia, parmezan, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Gofrownicę natłuścić i upiec gofry. Następnie posmarować je odrobiną hummusu lub pasty warzywnej, posypać listkami szpinaku i przykryć drugim gofrem (w ten sposób powstanie kanapka).
- Zrobić koktajl jogurtowy: wszystkie składniki miksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę mleka lub wody.
- Do pojemnika śniadaniowego włożyć kanapkę z gofrów cukiniowych, świeże warzywa i mieszankę bakaliową. Koktajl jogurtowy przelać do butelki lub kubka z wieczkiem i słomką do picia.