LUNCHBOX DLA AKTYWNYCH
Ingredients
Smażona wołowina:
120 g polędwicy wołowej Sokołów
1/2 łyżeczki startego imbiru
1 ząbek czosnku
50 ml sosu sojowego
1/2 łyżeczki płynnego miodu
olej sezamowy do smaku
sok z 1/2 limonki
1 łyżka nerkowców
1/4 cebuli
1/4 marchewki
50 ml oleju kokosowego
20 g kiełków fasoli
kilka gałązek świeżej kolendry
50 g mąki ziemniaczanej
50 ml sosu hoisin
Sałatka owocowa:
1/2 jabłka
1/2 gruszki
kilka borówek
kilka listków świeżej mięty
kwiaty jadalne do dekoracji
Dodatkowo:
świeże warzywa: żółta papryka, czerwona papryka
ugotowany ryż
Preparation
- Przygotować marynatę: czosnek posiekać, a następnie połączyć z imbirem, sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki i olejem sezamowym. Polędwicę wołową pokroić w cienkie paseczki, połączyć z marynatą i odstawić na co najmniej 10 minut w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu mięso osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Na patelni lub woku rozgrzać olej kokosowy (poczekać, aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął odpowiednią temperaturę).
- Polędwicę smażyć przez chwilę na dużym ogniu, cały czas mieszając. Obsmażone mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni obsmażyć pociętą w piórka cebulę, orzechy i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę.
- Całość smażyć przez chwilę, po czym podlać pozostałą marynatą i sosem hoisin. Dodać mięso i kiełki.
- Zrobić sałatkę owocową: jabłko i gruszkę pokroić na małe kawałki, a następnie połączyć z borówkami oraz miętą. Udekorować kwiatami jadalnymi.
- W pudełku umieścić smażoną wołowinę z ryżem i kolendrą, sałatkę owocową z miętą i świeże warzywa.