LUNCHBOX DLA AKTYWNYCH

LUNCHBOX DLA AKTYWNYCH
40 minut
1-2 osoby
łatwe
Print
Ingredients

Smażona wołowina:

120 g polędwicy wołowej Sokołów
1/2 łyżeczki startego imbiru
1 ząbek czosnku
50 ml sosu sojowego
1/2 łyżeczki płynnego miodu
olej sezamowy do smaku
sok z 1/2 limonki
1 łyżka nerkowców
1/4 cebuli
1/4 marchewki
50 ml oleju kokosowego
20 g kiełków fasoli
kilka gałązek świeżej kolendry
50 g mąki ziemniaczanej
50 ml sosu hoisin

Sałatka owocowa:

1/2 jabłka
1/2 gruszki
kilka borówek
kilka listków świeżej mięty
kwiaty jadalne do dekoracji

Dodatkowo:

świeże warzywa: żółta papryka, czerwona papryka
ugotowany ryż
 

Preparation
  1. Przygotować marynatę: czosnek posiekać, a następnie połączyć z imbirem, sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki i olejem sezamowym. Polędwicę wołową pokroić w cienkie paseczki, połączyć z marynatą i odstawić na co najmniej 10 minut w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu mięso osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką ziemniaczaną. Na patelni lub woku rozgrzać olej kokosowy (poczekać, aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął odpowiednią temperaturę).
  2. Polędwicę smażyć przez chwilę na dużym ogniu, cały czas mieszając. Obsmażone mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni obsmażyć pociętą w piórka cebulę, orzechy i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę.
  3. Całość smażyć przez chwilę, po czym podlać pozostałą marynatą i sosem hoisin. Dodać mięso i kiełki.
  4. Zrobić sałatkę owocową: jabłko i gruszkę pokroić na małe kawałki, a następnie połączyć z borówkami oraz miętą. Udekorować kwiatami jadalnymi.  
  5. W pudełku umieścić smażoną wołowinę z ryżem i kolendrą, sałatkę owocową z miętą i świeże warzywa.