TARTA Z POREM POD BESZAMELEM

TARTA Z POREM POD BESZAMELEM
70 minut
4 osoby
łatwe
Ingredients

1 opakowanie mięsa wołowego z marchewką, cieciorką i przyprawami Sokołów
1 opakowanie gotowego ciasta na tartę
2 pory
1 łyżka masła
450 ml mleka
1 czubata łyżka mąki
szczypta gałki muszkatołowej
100 g startego sera gouda
olej do smażenia
sól i pieprz
 

Preparation
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Ciasto rozłożyć w wyłożonej papierem formie na tartę, ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika. Następnie wyjąć i odstawić na kratkę. 
  2. Pory drobno posiekać i przełożyć na patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć przez kilka minut, aż zmiękną. Dodać mięso. Smażyć, mieszając i rozdrabniając mięso, aż będzie lekko rumiane. 
  3. W teflonowym garnku roztopić masło. Dodać mąkę i cały czas mieszając trzepaczką, lekko ją zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum i nieustannie mieszając, wlać mleko. Sos podgrzewać, często mieszając, aż zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 
  4. Na podpieczonym cieście rozłożyć przygotowany farsz. Zalać przygotowanym beszamelem. Wierzch posypać startym serem. Tartę piec do momentu, aż ser się zarumieni (ok. 40 minut).
Sokołów Export Online shopsOnline shop glovoOnline shop wolt