![](/sites/default/files/styles/max_1920/public/config_default_image/themes/theme/images/optimized/recipe-header-def.png?itok=jwOzLrcF)
PLASTRY WĘDZONKI Z PODLASKIEJ WĘDZARNI Z SOSEM
Ingredients
200 g wędzonki z podlaskiej wędzarni
200 g kaparów zielonych w zalewie
200 g tuńczyka w sosie własnym
100 g majonezu
150 ml białego wina wytrawnego
czarny pieprz
natka pietruszki
olej do smażenia
Preparation
Kapary odsączyć i przełożyć do rondla (kilka sztuk odłożyć do dekoracji), zalać winem i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu dokładnie odcedzić na sitku, po czym zblendować z tuńczykiem i majonezem na gładką masę. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Na talerzu rozsmarować sos, który należy przykryć cienkimi plastrami wędzonki. Całość udekorować kaparami usmażonymi na oleju i natką pietruszki.