BRYZOL WOŁOWY

BRYZOL WOŁOWY
30-40 minut
2 osoby
łatwe
Print
bryzol-wolowy.pdf (554.33 KB)
Ingredients

300 g łopatki wołowej Sokołów
100 g pieczarek
1 cebula średniej wielkości 
1 jajko
sól i świeżo mielony pieprz
mąka do obtoczenia kotletów
tłuszcz do smażenia 
 

Preparation
  1. Łopatkę wołową umyć i osuszyć. Pokroić i zmielić na maszynce do mięsa na grubym oku. 
  2. Do mięsa dodać jajko, sól, pieprz i uformować kotlety. Obtoczyć w mące i smażyć na łoju wołowym, bądź maśle klarowanym. Kotlety powinny być z zewnątrz chrupiące, a wewnątrz soczyste i kruche.
  3. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki. Wszystko razem poddusić i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Gotowy kotlet ułożyć na talerzu, a na górę położyć uduszoną cebulę z pieczarkami. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.