Confit

Przygotowanie
ok. 40 minut + pieczenie
Całość
3 godziny
Pieczenie: 
2,5 godziny
Składniki: 
  • 4 udka kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1/2 główki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 500 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie: 
  1. Skórę na udkach naciąć w kilku miejscach. Mięso natrzeć solą oraz pieprzem, po czym umieścić w naczyniu żaroodpornym razem z całymi ząbkami czosnku i tymiankiem. Polać oliwą (wierzch udek powinien delikatnie wystawać z oliwy). 
  2. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 135ºC na 2,5 godziny. Gotowe mięso można podawać od razu lub zdjąć z kości, przełożyć do słoika i zalać oliwą z pieczenia, wówczas można przechowywać w lodówce około tygodnia.

Smacznego!