CZARNA KISZKA Z CYNAMONEM NA JARZĘBINIE I BITCE ZIEMNIACZANEJ

Składniki

1,25 kg czarnej kiszki
50 ml dobrego koniaku
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
1,5 kg siatki wieprzowej
1 łyżka stołowa musztardy francuskiej
500 g jabłek
200 g jarzębiny mrożonej
100 g cukru
1/2 butelki białego wina wytrawnego
1,5 kg ziemniaków
2 korzenie pasternaku
200 g masła
50 ml śmietany 36%
200 ml śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej
1/2 pęczka pietruszki
1 szczypta gałki muszkatołowej
10 sztuk kiszonej rzodkiewki (zalewa do rzodkiewki: 1 l wody, 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, 4 ząbki czosnku)
50 ml octu winnego
 

Przygotowanie
  1. Umyte jabłka włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C i piec około 20 minut. Korzenie pasternaku pokroić wzdłuż i również wstawić do piekarnika. Czarną kiszkę wyjąć z osłonki, przełożyć do dużego naczynia i dodać koniak, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, po czym bardzo dokładnie wymieszać. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  2. Namoczoną siatkę wieprzową rozłożyć na desce do krojenia, nałożyć na nią czarną kiszkę (około 100 g), po czym zwinąć w otrzewnej, formując kiełbasę. Smalec rozgrzać na szerokiej patelni i podsmażyć otrzewną do koloru złotego brązu, a następnie przełożyć do piekarnika i piec około 20 minut.
  3. Ugotowane i bardzo dokładnie odparowane ziemniaki połączyć z pozbawionymi skóry upieczonymi jabłkami i przetrzeć przez przecierak do warzyw, a następnie wymieszać z ciepłym masłem, śmietaną i musztardą francuską. Cukier włożyć do garnka, skarmelizować, zalać winem i po zagotowaniu dodać jarzębinę.