SAŁATKA Z SZYNKĄ WŁOSKĄ

SAŁATKA Z SZYNKĄ WŁOSKĄ
 SAŁATKA Z SZYNKĄ WŁOSKĄ
SAŁATKA Z SZYNKĄ WŁOSKĄ
20 minut
4 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

Sałatka:

1 duża garść rukoli 
4 plastry szynki włoskiej Sokołów
8-10 czarnych oliwek
4-6 rzodkiewek
6 zielonych szparagów 
8-10 pomidorów koktajlowych
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka oleju z pestek winogron
sól himalajska

Sos:

2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego 0% tłuszczu)
1 garść bazylii
1 ząbek czosnku
sól himalajska, świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Bazylię drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie wraz z bazylią połączyć z jogurtem. Całość doprawić solą i pieprzem.
  2. Szparagi pozbawić twardych końcówek. Rozgrzać patelnię grillową. Szparagi posmarować połową oleju i oprószyć solą. Grillować z dwóch stron po 4-5 minut do uzyskania brązowych paseczków. Po przestygnięciu pokroić, w zależności od długości, na pół lub na trzy części.
  3. Plastry szynki włoskiej zwinąć w rulony, a następnie pokroić na 3 równe części. Pomidorki przekroić na połówki, a oliwki i rzodkiewki posiekać w plasterki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
  4. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę skropioną resztą oleju, rzodkiewki, szparagi, pomidorki, oliwki oraz rulony z szynki włoskiej. Całość polać sosem, a na koniec posypać pestkami słonecznika.