SAŁATKA Z SZYNKĄ WŁOSKĄ
Składniki
Sałatka:
1 duża garść rukoli
4 plastry szynki włoskiej Sokołów
8-10 czarnych oliwek
4-6 rzodkiewek
6 zielonych szparagów
8-10 pomidorów koktajlowych
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka oleju z pestek winogron
sól himalajska
Sos:
2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego 0% tłuszczu)
1 garść bazylii
1 ząbek czosnku
sól himalajska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Bazylię drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie wraz z bazylią połączyć z jogurtem. Całość doprawić solą i pieprzem.
- Szparagi pozbawić twardych końcówek. Rozgrzać patelnię grillową. Szparagi posmarować połową oleju i oprószyć solą. Grillować z dwóch stron po 4-5 minut do uzyskania brązowych paseczków. Po przestygnięciu pokroić, w zależności od długości, na pół lub na trzy części.
- Plastry szynki włoskiej zwinąć w rulony, a następnie pokroić na 3 równe części. Pomidorki przekroić na połówki, a oliwki i rzodkiewki posiekać w plasterki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę skropioną resztą oleju, rzodkiewki, szparagi, pomidorki, oliwki oraz rulony z szynki włoskiej. Całość polać sosem, a na koniec posypać pestkami słonecznika.