
KIEŁBASA BIAŁA W SOSIE ŚMIETANOWO - CHRZANOWYM
Składniki
1 opakowanie kiełbasy białej surowej extra Sokołów
2 łyżki oleju
1 cebula
600 ml śmietany 36%
2 czubate łyżki tartego chrzanu
pól pęczka pietruszki
garść startego sera żółtego gouda
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kiełbasę do zarumienienia (ok. 5 minut), po czym przełożyć ją do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę wraz ze szczyptą soli. Do zeszklonej cebuli dodać śmietankę i pozostawić na ogniu aż do zredukowania połowy objętości sosu, co jakiś czas go mieszając. Na koniec dodać chrzan oraz posiekaną drobno natkę pietruszki i wszystko gotować jeszcze razem ok. 2 minuty.
- Tak przygotowanym sosem zalać kiełbasę, na wierzch obsypać startym serem. Całość zapiekać ok. 15 minut w 180°C.