KOLOROWA SAŁATKA Z SALAMI CHIPS
Składniki
Sałatka:
1 opakowanie salami chips o smaku ketchupu
4 papryki czerwone średniej wielkości
1 i 1/3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
2/3 szklanki groszku zielonego mrożonego
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
3 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
8 cm białej części pora
listki roszponki do dekoracji
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego białego
1 płaska łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki płatków chili
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dressingu zblendować na gładki sos.
- Od papryk odciąć wierzch z ogonkiem i oczyścić je z gniazd nasiennych.
- Pora pokroić na cienkie plasterki.
- Groszek gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Salami pokroić w paseczki.
- Do miski wrzucić komosę, groszek, kukurydzę, pora oraz salami i pestki słonecznika. Całość polać przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatką wypełnić papryki, a na koniec udekorować listkami roszponki.