KOLOROWY LUNCHBOX Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ
Składniki
Polędwiczka wieprzowa z ziemniakami:
150 g polędwiczki wieprzowej Sokołów
3 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego tymianku
kilka młodych ziemniaków
50 g startego sera mozzarella
kilka gałązek natki pietruszki
kilka łyżek oleju roślinnego lub masła klarowanego
sól i świeżo mielony pieprz
Sałatka:
4 pomidorki koktajlowe
1-2 łodygi selera naciowego
kilka orzechów włoskich
garść mieszanki sałat
1/2 jabłka
1/2 gruszki
1-2 łyżki startego sera mozzarella
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Przygotować polędwiczkę: mięso oczyścić, oprószyć solą i pieprzem, a następne zrumienić z obu stron na odrobinie oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Połowę czosnku i tymianek drobno posiekać, dodać niewielką ilość tłuszczu, wymieszać i natrzeć polędwiczkę. Włożyć ją do piekarnika – piec przez 30 minut w temp. 160°C (lub 2 godziny w temp. 80°C). Temperatura wnętrza pieczeni nie powinna być mniejsza niż 75°C. Po upieczeniu mięso powinno chwilę „odpocząć”. Polędwiczkę pokroić w plastry.
- Przyrządzić ziemniaki: warzywa upiec w piekarniku lub ugotować do miękkości, a następnie zrumienić na tej samej patelni, na której smażyło się mięso. Dodać resztę czosnku, posiekaną natkę pietruszki i ser. Całość doprawić solą i pieprzem.
- Zrobić sałatkę: warzywa i owoce umyć. Seler naciowy obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki. Dodać mieszankę sałat, pomidorki koktajlowe (większe sztuki można przekroić na pół) oraz posiekane orzechy, jabłko i gruszkę. Składniki posypać startym serem. Doprawić solą i pieprzem.
- W pojemniku umieścić polędwiczkę wieprzową z ziemniaczkami i sałatkę.