Krupnik z pęczakiem i tymiankiem

Przygotowanie
ok. 40 minut
Całość
40 minut
Gotowanie
25 minut
Ilość osób
3-4 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 
  • 1 korpus kurczaka
  • 2 l wody
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ziemniaki
  • 150-200 g pęczaku
  • 120 ml mleka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • listki z 5 gałązek tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie: 
  1. Korpus umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby zebrać szumowinę. Dołożyć włoszczyznę (oprócz marchewki i korzenia pietruszki). Posolić i gotować wywar. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę oczyścić i pokroić w plasterki. 
  2. Pęczak opłukać, a następnie dorzucić do wywaru wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką. Gotować przez 10 minut, po czym dodać ziemniaki i podgrzewać kolejne 20 minut. Zupę zabielić mlekiem. Zdjąć z palnika i od razu dołożyć starty czosnek, posiekane natkę pietruszki i tymianek oraz pieprz. Wymieszać i przykryć garnek na 5 minut. Zupę można podawać z ciemnym pieczywem.

Smacznego!