KULEBIAK Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
Ciasto:
250 g mąki pszennej
20 g drożdży
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
40 g masła
15 g oliwy z oliwek
75 ml mleka
1 jajo
1 żółtko
Farsz:
2 duże cebule
garść małych pieczarek
500 g mięsa mielonego wieprzowego
szczypta majeranku
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
2 jaja
100 g koziego sera
oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Drożdże, cukier i łyżkę mąki zalać mlekiem, podgrzewając do temperatury ok. 37°C. Odstawić na kilka minut. Dodać wszystkie pozostałe składniki, na sam koniec dodać sól. Wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
- Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną cebulę. Pieczarki pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli, smażyć chwilę razem. Dodać mięso mielone i smażyć. Doprawić szczyptą majeranku, solą i pieprzem. Drobno posiekać czosnek, natkę pietruszki i dodać do mięsa. Na koniec dodać jajko i kozi ser. Całość wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, rolować każdą część na długi wałek. Zawinąć w warkocz, który połączyć ostatecznie dwoma końcami tworząc okrąg. Posmarować rozbitym białkiem jajka. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto nieco podrośnie w puste miejsce w środku okręgu z warkocza włożyć farsz. Piec około 30 minut w 180°C z termoobiegiem. Kilka minut przed wyjęciem kulebiaka z piekarnika wbić na górę jedno jajko. Piec aż do ścięcia białka.