OGÓRKOWE ŁÓDECZKI
Składniki
2 duże ogórki gruntowe
150 g serka śmietankowego puszystego
1 opakowanie kabanosów wieprzowych z dodatkiem cielęciny Sokoliki
1 nieduża papryka czerwona
1 nieduża papryka żółta
2 garście fistaszków
1 garstka kiełków brokułu
sól ziołowa, świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie
- Ogórki przekroić na pół i wydrążyć z nich miąższ za pomocą wykrawacza albo łyżeczki – środki dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Kabanoski zmielić w malakserze na drobne wiórki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Fistaszki obrać z łupinek i posiekać na mniejsze kawałki.
- Serek śmietankowy połączyć z paprykami, wiórkami z kabanosków (pozostawić odrobinę do dekoracji) i orzeszkami a następnie doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą napełnić ogórkowe łódeczki, a na koniec posypać je pozostałymi wiórkami z kabanosków oraz kiełkami brokułu.