Pieczony kark wołowy na risotto warzywnym

Przygotowanie
ok. 1 godziny + pieczenie
Całość
3,5 godziny
Gotowanie
20 minut
Pieczenie: 
2,5 godziny
Smażenie
2 minuty
Ilość osób
4-5 osób
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 
  • Pieczony kark wołowy:
  • 1,5 kg karku wołowego Uczta Qulinarna
  • 2 szalotki
  • 2 marchewki
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  •  
  • Risotto warzywne:
  • 500 g ryżu na risotto
  • 700 ml wywaru warzywnego
  • 2 szalotki
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 g warzyw sezonowych
  • 50 g masła
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • sól, świeżo mielony pieprz 
Przygotowanie: 
  1. Przyrządzić mięso: kark wołowy starannie oprószyć solą i pieprzem. Czosnek i listki tymianku drobno posiekać, po czym natrzeć nimi mięso. Marchewki, por oraz szalotki oczyścić i pokroić w grube plastry. Zamarynowane mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i ułożyć na nim pokrojone warzywa. Całość podlać wywarem. Na wierzch wyłożyć masło. Szczelnie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na 2-2,5 godziny (piec do dodmentu, aż mięso będzie miękie). Przed podaniem mięso pokroić w grube plastry.
  2. Przygotować risotto: szalotki pokroić w drobną kostkę. Następnie podsmażyć na maślew płaskim garnku. Zasypać porcją ryżu i dalej smażyć przez 1-2 minuty. Zalać niewielką ilością wytrawnego wina i gotować 1-2 minuty. Ciągle mieszając, podlać odrobiną gorącego wywaru warzywnego i podgrzewać, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Pod koniec dodać masło, starty parmezan oraz warzywa pokrojone w cienkie paski. Całość doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.

Smacznego!