RISOTTO GRZYBOWE
Składniki
400 g ryżu na risotto
10 g pudru grzybowego
100 g pieczarek białych
100 g pieczarek brązowych
1 średnia cebula
100 g bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
400 ml wody
50 g tartego parmezanu
50 g masła
100 ml wytrawnego białego wina
natka pietruszki
świeżo mielony pieprz
sól
Przygotowanie
- Drobno pokroić cebulę i świeże grzyby, podsmażyć na maśle. Następnie dodać ryż oraz wino i gotować do momentu odparowania wina. Ciągle mieszając dodać puder grzybowy i stopniowo podlewać całość wcześniej rozcieńczonym i gorącym bulionem wołowo-warzywnym. Risotto będzie chłonąć wywar aż do miękkości.
- Pod koniec gotowania ryżu dodać masło, tarty parmezan i drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.