RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM

RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM
35 minut
4 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

400 g ryżu na risotto
1 kalafior
1 średnia cebula
100 g bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
400 ml wody
50 g tartego parmezanu
50 g masła  
50 ml oliwy z oliwek
100 ml wytrawnego białego wina
świeżo mielony pieprz
sól
 

Przygotowanie
  1. Drobne różyczki kalafiora umieścić na blasze, posolić, popieprzyć, skropić oliwą z oliwek i piec przez około 15 minut w temperaturze 200°C. Drobno pokroić cebulę i podsmażyć na maśle, po czym dodać ryż i wino, gotować do odparowania wina. Następnie ciągle mieszając podlać risotto wcześniej rozcieńczonym i gorącym bulionem wołowo-warzywnym.
  2. Risotto będzie chłonąć wywar aż do miękkości. Pod koniec gotowania ryżu dodać masło, tarty parmezan i upieczonego kalafiora.
  3. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.