Sałatka caprese z nadziewaną piersią kurczaka

Przygotowanie
ok. 20 minut + pieczenie
Całość
40 minut
Pieczenie: 
25 minut
Ilość osób
3-4 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 duży pomidor
  • 1 kulka sera mozzarella
  • bazylia do dekoracji
  •  
  • Dressing:
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowego)
Przygotowanie: 
  1. Długim ostrym nożem naciąć otwór w piersi. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, poddusić na niej szpinak ze startym czosnkiem, po czym doprawić solą i pieprzem. Szpinakiem nadziać pierś, następnie obsmażyć ją z dwóch stron, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 20-25 minut. 
  2. Pierś ostudzić i pokroić w plastry. Ocet połączyć z cukrem i gotować w małym garnku, aż się zredukuje i powstanie gęsty balsamiczny sos. Na talerzu układać na zmianę plastry mięsa, pomidora i sera mozzarella. Polać sosem i posypać listkami bazylii. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!