SAŁATKA CAPRESE Z NADZIEWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA
Składniki
1 pierś z kurczaka
1 łyżka oliwy
100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 duży pomidor
1 kulka sera mozzarella
bazylia do dekoracji
Dressing:
100 ml octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowego)
Przygotowanie
- Długim ostrym nożem naciąć otwór w piersi. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, poddusić na niej szpinak ze startym czosnkiem, po czym doprawić solą i pieprzem. Szpinakiem nadziać pierś, następnie obsmażyć ją z dwóch stron, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 20-25 minut.
- Pierś ostudzić i pokroić w plastry. Ocet połączyć z cukrem i gotować w małym garnku, aż się zredukuje i powstanie gęsty balsamiczny sos. Na talerzu układać na zmianę plastry mięsa, pomidora i sera mozzarella. Polać sosem i posypać listkami bazylii. Podawać od razu po przygotowaniu.