SAŁATKA TAJSKA Z GRILLOWANĄ WOŁOWINĄ
Składniki
2 steki wołowe (np. z łaty) Uczta Qulinarna
1 marchewka
1 gruszka
1 mango
1 awokado
100 g pomidorków koktajlowych
1 mała papryczka chili
150 g roszponki
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka łyżek gotowego sosu winegret
1 łyżka czarnego sezamu do dekoracji
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Papryczkę chili drobno posiekać. Mięso oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Obłożyć papryczką chili i odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce.
- Zamarynowaną wołowinę ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony. Następnie odłożyć na kilka minut, by mięso „odpoczęło”.
- Przygotować sałatkę: marchewkę, gruszkę, mango oraz awokado obrać i pokroić w plastry lub paski. Warzywa wymieszać z roszponką, natką pietruszki i przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
- Steki pokroić w plastry (w poprzek włókien) i wyłożyć na sałatkę. Całość polać sosem winegret i posypać ziarenkami czarnego sezamu.