SAŁATKA Z KARKÓWKĄ GRILLOWĄ
Składniki
Sałatka:
2 garści mieszanki sałat
2 plastry karkówki grillowej Grill House Sokołów
200 g zielonej fasolki szparagowej
15 pomidorków koktajlowych
6 rzodkiewek
6 młodych ziemniaczków
olej roślinny
sól
Sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku
pieprz kolorowy
sól himalajska
6-8 łodyżek grubego szczypiorku
Przygotowanie
- Szczypior drobno posiekać wraz z białymi częściami, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa połączyć z jogurtem greckim i doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
- Z fasolki usunąć końcówki, a następnie podgotować ją około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, skropić olejem, ułożyć na tacce grillowej i posypać solą. Grillować przez kilka minut, od czasu do czasu wymieszać aż fasolka się zarumieni.
- Ziemniaki dokładnie umyć, a następnie wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować je w zależności od wielkości i gatunku około 12-20 min pod lekko uchyloną pokrywką. Odcedzić i przestudzić a następnie pokroić i w plastry.
- Pomidorki przekroić na połówki. Bezpośrednio przed podaniem rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych okach.
- Karkówkę ułożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować przez około 5 minut z każdej strony.
- Na półmisek wyłożyć sałatę i skropić ją ulubionym olejem roślinnym, warzywa oraz jeszcze ciepłe paseczki karkówki. Sos podawać osobno.