SALTIMBOCCA

SALTIMBOCCA
30 minut
2 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

300 g polędwiczki cielęcej
4 plastry boczku wędzonego Sokołów
4 liście szałwii 
50 ml białego wina wytrawnego
50 g masła
500 g zielonych szparagów    
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól i pieprz 
 

Przygotowanie
  1. Polędwiczkę cielęcą przekroić na pół, a następnie delikatnie rozbić tłuczkiem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć po 2 plasterki boczku oraz 2 liście szałwii. Całość spiąć wykałaczkami. 
  2. Polędwiczki obtoczyć z jednej strony (tej bez dodatków) mąką kukurydzianą. Mięso smażyć na maśle przez 2-3 minuty z każdej strony. Dodać szparagi i całość jeszcze przez chwilę smażyć. Dolać białe wino. Doprawić solą oraz pieprzem.