Skrzydełka w sosie buffallo

Przygotowanie
ok. 20 minut + pieczenie
Całość
60 minut
Gotowanie
10 minut
Pieczenie: 
30 minut
Ilość osób
3-4 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 
  • 1 kg skrzydełek
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  •  
  • Sos buffallo:
  • 100 ml ostrego sosu, np. piri piri, tabasco lub inny
  • 80 g masła
  • 50 ml octu z białego wina lub jabłkowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól 
Przygotowanie: 
  1. Skrzydełka podzielić na dwie części, natrzeć solą i pieprzem, chwilę obsmażyć na patelni, po czym piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC, aż będą przyrumienione, a mięso będzie odchodziło od kości.
  2. Składniki na sos umieścić w rondelku i podgrzewać, energicznie mieszając. Gotowe skrzydełka wymieszać z sosem buffallo. Danie można serwować z chrupiącymi kawałkami marchewki i selera naciowego oraz kwaśną śmietaną lub sosem jogurtowym.

Smacznego!