ŚWIĄTECZNA SZYNKA Z GOŹDZIKAMI
Składniki
Sałatka:
2 garści roszponki (olej roślinny np. z orzechów włoskich)
1 garść kiełków jarmużu
2 gruszki (1 łyżka oleju roślinnego, szczypta cynamonu, sok z cytryny)
5-6 pierniczków np. katarzynki (1 płaska łyżka masła)
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki suszonej żurawiny
Sos:
1/3 szklanki płatków migdałowych
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżka octu winnego białego
1 mały ząbek czosnku
sok z 1/2 pomarańczy
1 płaska łyżeczka miodu
sól himalajska, świeżo mielony pieprz
Do przygotowania szynki:
1 opakowanie szynki świątecznej Sokołów (4 plastry)
3 łyżeczki miodu
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżka goździków
Przygotowanie
- Szynkę upiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wykorzystać marynatę przygotowaną z produktów podanych do przygotowania szynki.
- Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do sosu, jak i te do sałatki) uprażyć na suchej patelni.
- Wszystkie składniki sosu zblendować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulować ilością soku z pomarańczy).
- Pokroić w kostkę pierniczki i podsmażyć je na patelni z masłem. Pierniczki smażyć aż zarumienią się z każdej strony, około 3-4 minuty. Przełożyć je na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz.
- Gruszki przekroić na pół i wydrążyć środek, następnie pokroić je w półksiężyce i skropić sokiem z cytryny oraz olejem połączonym z cynamonem. Tak przygotowane plasterki gruszki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć około 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się na nich ładnie zarumienione paseczki.
- Żurawinę zalać wrzątkiem na około 30 sekund, odcedzić, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Na talerzach poukładać plastry szynki świątecznej Sokołów. Obok szynki ułożyć naprzemiennie roszponkę skropioną olejem, gruszki, płatki migdałowe, żurawinę i pierniczkowe pierniczki. Całość polać przygotowanym sosem, a na koniec posypać kiełkami jarmużu.