Szablok z kiszoną kapustą i pulpetami królewieckimi

Całość
2 godziny
Gotowanie
1,5 godziny
Ilość osób
4 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 
  • 500 g fasoli
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 cały kurczak
  • 500 g szpondra wołowego
  • 1 gęsia lub indycza szyja
  • 250 g podgardla wieprzowego
  • 250 g karkówki wieprzowej
  • 250 g świecy wołowej
  • 25 g kaparów
  • 1/2 słoiczka anchois
  • 300 g śmietany kwaśnej
  • 3 jajka
  • 125 g smalcu wołowego lub gęsiego
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • estragon
  • sól, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Do garnka z 3 litrami wody włożyć kurczaka oraz szponder, doprawić solą oraz pieprzem i gotować do miękkości mięsa. Podgardle, karkówkę oraz świecę zemleć w maszynce o cienkich okach. Masę przełożyć do dużego naczynia, dodać kapary, posiekane anchois, jajka oraz wodę i wyrabiać przez co najmniej 10 minut. Uformować małej wielkości pulpety, a następnie włożyć je do lodówki na 15 minut.
  2. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjąć je, włożyć namoczoną fasolę i gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie dodać posiekaną kapustę i gotować do miękkości. Pulpety podsmażyć na patelni. Zupę serwować z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany.

Smacznego!