SZKOLNA WYMÓWKA
Składniki
1 jajko
kawałek ciasta francuskiego o wymiarach ok. 25 cm x 2,5 cm
1 opakowanie paluszków sokołowskich
1 garść kiełków koniczyny
3 ogórki gruntowe
6 rzodkiewek
1/2 żółtej papryki
10 pomidorków truskawkowych
Przygotowanie
- Ciasto francuskie pokroić, uzyskując paseczki o szerokości ok. 5 mm, a następnie owinąć nimi paluszki sokołowskie. Posmarować je zmiksowanym jajkiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. Całość piec przez 12-15 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po przestygnięciu kabanosy przekroić na pół i włożyć do pudełka wyłożonego dobrze osuszonymi kiełkami koniczyny.
- Rzodkiewki pokroić na ćwiartki. Paprykę umyć i po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w słupki. Ogórki przeciąć wzdłuż na 4 części. Wszystkie warzywa włożyć do pudełka.