SZNYCEL PO WIEDEŃSKU Z SAŁATKĄ ZIEMNIACZANĄ
Składniki
2 sznycle cielęce (każdy po 200 g)
2 jajka
80 g mąki pszennej
80 g bułki tartej
kilka łyżek oleju rzepakowego
50 g masła
sól i pieprz
1 cytryna
Sałatka ziemniaczana:
100 g ugotowanego ziemniaka
1 łodyżka dymki
100 g ogórka kiszonego
1 łyżeczka kaparów
Sos:
3 fileciki anchois
3 łyżki majonezu
grubo mielony pieprz
Przygotowanie
- Przygotować sałatkę: składniki pokroić, po czym połączyć z kaparami, posiekaną dymką oraz sosem przyrządzonym z anchois, majonezu i pieprzu.
- Sznycle cielęce cienko rozbić, po czym oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso obtoczyć w mące, zmiksowanym widelcem jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Podawać z cytryną i sałatką ziemniaczaną.