SZNYCEL PO WIEDEŃSKU Z SAŁATKĄ ZIEMNIACZANĄ

SZNYCEL PO WIEDEŃSKU Z SAŁATKĄ ZIEMNIACZANĄ
30 minut
2 osoby
łatwe
Składniki

2 sznycle cielęce (każdy po 200 g)
2 jajka 
80 g mąki pszennej 
80 g bułki tartej
kilka łyżek oleju rzepakowego 
50 g masła
sól i pieprz
1 cytryna

Sałatka ziemniaczana:

100 g ugotowanego ziemniaka 
1 łodyżka dymki 
100 g ogórka kiszonego 
1 łyżeczka kaparów 

Sos: 

3 fileciki anchois 
3 łyżki majonezu 
grubo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Przygotować sałatkę: składniki pokroić, po czym połączyć z kaparami, posiekaną dymką oraz sosem przyrządzonym z anchois, majonezu i pieprzu.  
  2. Sznycle cielęce cienko rozbić, po czym oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso obtoczyć w mące, zmiksowanym widelcem jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Podawać z cytryną i sałatką ziemniaczaną.