Tarta z cukinią i Foodbolówkami

Całość
50 minut
Pieczenie: 
35-38 minut
Ilość osób
6-8 osób
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

1 opakowanie Foodbolówek
1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę)
1 cukinia
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 jajka
200 g śmietany 22%
100 g sera cheddar
1 łyżka posiekanego tymianku
sól i pieprz
masło do formy
olej do smażenia

 

Przygotowanie: 
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ją ciastem. Następnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika na 5-8 minut, aby się podpiekło. 
  2. Czosnek oraz cebule obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć warzywa i smażyć do czasu, aż lekko zmiękną. 
  3. Do miski wbić jajka, a następnie zmiksować ze śmietaną. Dołożyć starty ser żółty i posiekany tymianek. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. 
  4. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa. Rozłożyć Foodbolówki. Składniki zalać masą jajeczną. Całość wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż farsz jajeczny się zetnie, a wierzch pięknie zarumieni. Tartę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem filiżanki ulubionej zupy lub sałatką.