TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
Składniki
250 g polędwicy wołowej Uczta Qulinarna
2 małe szalotki
1 łyżka kaparów
2 ogórki konserwowe
1-2 łyżki oleju roślinnego
sos Worcester do smaku
sól i pieprz
tabasco do smaku
kilka gałązek natki pietruszki + do dekoracji
grillowane pieczywo i parmezan jako dodatek
Przygotowanie
- Polędwicę drobno posiekać lub zemleć. Szalotki, ogórki konserwowe oraz kapary pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, tabasco i sosem Worcester.
- Do tatara dodać odrobinę oleju roślinnego. Do mięsa można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej.
- Wszystkie składniki mieszać do momentu, aż mięso będzie odchodzić od ściany miski i zacznie tworzyć jednolitą masę. Uformować pożądany kształt na talerzu. Tatar udekorować pieczywem, startym parmezanem i gałązką pietruszki. Danie można też podawać z żółtkiem.