TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
30 minut
2 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

250 g polędwicy wołowej Uczta Qulinarna
2 małe szalotki
1 łyżka kaparów
2 ogórki konserwowe
1-2 łyżki oleju roślinnego
sos Worcester do smaku
sól i pieprz
tabasco do smaku
kilka gałązek natki pietruszki + do dekoracji
grillowane pieczywo i parmezan jako dodatek
 

Przygotowanie
  1. Polędwicę drobno posiekać lub zemleć. Szalotki, ogórki konserwowe oraz kapary pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, tabasco i sosem Worcester. 
  2. Do tatara dodać odrobinę oleju roślinnego. Do mięsa można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej.
  3. Wszystkie składniki mieszać do momentu, aż mięso będzie odchodzić od ściany miski i zacznie tworzyć jednolitą masę. Uformować pożądany kształt na talerzu. Tatar udekorować pieczywem, startym parmezanem i gałązką pietruszki. Danie można też podawać z żółtkiem.