WIELKANOCNA ZUPA CHRZANOWA
Składniki
1/2 opakowania białej kiełbasy Naturrino
2,5 l wody
1 opakowanie bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
2 łyżki mąki
100 ml śmietanki 36%
100 g chrzanu śmietankowego
50 g chrzanu ostrego
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
sól i pieprz
majeranek
gotowe grzanki
ugotowane jajka przepiórcze
Przygotowanie
- Do garnka wlać wodę, dodać bulion i podgrzać do momentu rozpuszczenia bulionu.
- Do miski wsypać mąkę i roztrzepać ze śmietanką oraz dwiema łyżkami gorącego bulionu. Całość zawiesiny dodać do garnka z bulionem, cały czas mieszając. Dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem oraz dwiema szczyptami majeranku. Gotować 15 minut na małym ogniu.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na patelni prze 2 minuty, dodać cebule pokrojone w drobną kostkę, szczyptę majeranku oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie.
- Na drugiej patelni usmażyć chipsy z plastrów boczku.
- Zupę podać z kiełbasą i chipsami z boczku oraz grzankami i jajkiem przepiórczym.