WIELKANOCNA ZUPA CHRZANOWA

WIELKANOCNA ZUPA CHRZANOWA
WIELKANOCNA ZUPA CHRZANOWA
25 minut
8 osób
łatwe
Wydrukuj
Składniki

1/2 opakowania białej kiełbasy Naturrino
2,5 l wody
1 opakowanie bulionu wołowo-warzywnego Sokołów 
2 łyżki mąki
100 ml śmietanki 36%
100 g chrzanu śmietankowego
50 g chrzanu ostrego 
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
sól i pieprz
majeranek
gotowe grzanki
ugotowane jajka przepiórcze
 

Przygotowanie
  1. Do garnka wlać wodę, dodać bulion i podgrzać do momentu rozpuszczenia bulionu.
  2. Do miski wsypać mąkę i roztrzepać ze śmietanką oraz dwiema łyżkami gorącego bulionu. Całość zawiesiny dodać do garnka z bulionem, cały czas mieszając. Dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem oraz dwiema szczyptami majeranku. Gotować 15 minut na małym ogniu.
  3. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na patelni prze 2 minuty, dodać cebule pokrojone w drobną kostkę, szczyptę majeranku oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie. 
  4. Na drugiej patelni usmażyć chipsy z plastrów boczku.
  5. Zupę podać z kiełbasą i chipsami z boczku oraz grzankami  i jajkiem przepiórczym.