WIELKANOCNE GALARETKI Z SZYNKĄ

WIELKANOCNE GALARETKI Z SZYNKĄ
WIELKANOCNE GALARETKI Z SZYNKĄ
30 minut
9 osób
łatwe
Składniki

1 opakowanie szynki Sokołowskiej Kruchej Sokołów
9 zielonych szparagów 
9 jajeczek przepiórczych 
1 mała papryka czerwona 
4-5 łyżek kukurydzy konserwowej 
2-3 szklanki bulionu warzywnego 
2-3 łyżeczki żelatyny 
1 łyżka chrzanu tartego 
1 łyżka majonezu 
1 szczypta kurkumy 
natka pietruszki do dekoracji 
 

Przygotowanie
  1. Chrzan połączyć z majonezem i kurkumą. 
  2. W zagotowanym, dobrze doprawionym rosole rozpuścić żelatynę w proporcji 1 łyżeczka żelatyny do 1 szklanki rosołu.
  3. Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo (3 minuty) i obrać. 
  4. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, odciąć główki, pokroić na około 1,5 cm kawałki, gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut i odcedzić. 
  5. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kosteczkę. 
  6. Plastry szynki pokroić w kwadraciki. 
  7. Silikonowe formy do babeczek/kokilki albo miseczki wypełnić do 4/5 wysokości naprzemiennie szynką, szparagami, jajeczkiem, kukurydzą i papryką, a następnie zalać ciepłym bulionem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu udekorować natką pietruszki i podać z sosem chrzanowym.