WIOSENNA SAŁATKA Z SALAMI
Składniki
Sałatka:
1 duża garść mieszanki roszponki i rukoli
6 plasterków salami w pomidorowej obsypce Sokołów
5 marynowanych patisonów
10 czarnych oliwek
1 mała papryka ramiro (6-8 cm długości)
40 g sera typu feta z mleka krowiego
2 łyżki pestek słonecznika
Dressing:
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka białego octu winnego
1 płaska łyżeczka syropu z agawy
1 łyżka listków świeżego oregano
2 ząbki czosnku
sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Przygotować dressing: olej, ocet, syrop z agawy, oregano, 1 ząbek czosnku oraz przyprawy miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Plasterki salami zwinąć w rulony, a następnie przekroić na 3 równe części. Patisony oraz oliwki odcedzić i pokroić w cienkie plasterki.
- Dobrze schłodzoną fetę połączyć z pestkami słonecznika oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowaną masą wypełnić pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, a następnie pokroić ją bardzo ostrym nożem (w plastry o grubości 6-8 mm).
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę z roszponką, patisony, oliwki oraz różyczki z salami. Całość polać dressingiem, a na koniec pomiędzy listki sałaty wsunąć plasterki papryki z serowym nadzieniem.