WIOSENNA SAŁATKA Z SALAMI

WIOSENNA SAŁATKA Z SALAMI
20 minut
2 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

Sałatka:

1 duża garść mieszanki roszponki i rukoli
6 plasterków salami w pomidorowej obsypce Sokołów 
5 marynowanych patisonów 
10 czarnych oliwek
1 mała papryka ramiro (6-8 cm długości)
40 g sera typu feta z mleka krowiego
2 łyżki pestek słonecznika

Dressing:

4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka białego octu winnego 
1 płaska łyżeczka syropu z agawy
1 łyżka listków świeżego oregano
2 ząbki czosnku
sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Przygotować dressing: olej, ocet, syrop z agawy, oregano, 1 ząbek czosnku oraz przyprawy miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Plasterki salami zwinąć w rulony, a następnie przekroić na 3 równe części. Patisony oraz oliwki odcedzić i pokroić w cienkie plasterki. 
  2. Dobrze schłodzoną fetę połączyć z pestkami słonecznika oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowaną masą wypełnić pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, a następnie pokroić ją bardzo ostrym nożem (w plastry o grubości 6-8 mm). 
  3. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę z roszponką, patisony, oliwki oraz różyczki z salami. Całość polać dressingiem, a na koniec pomiędzy listki sałaty wsunąć plasterki papryki z serowym nadzieniem.