ŻEBERKA W MIODZIE
Składniki
1 kg żeberek Sokołów Uczta
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
3 łyżki ostrej musztardy
1 łyżeczka chili w proszku
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie
- Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na 3-4 mniejsze kawałki. W misce wymieszać olej, miód, musztardę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy (chili, sól, pieprz). Dołożyć mięso. Każdy kawałek dokładnie natrzeć marynatą. Następnie miskę przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).
- Na rozgrzanym na patelni tłuszczu obsmażyć żeberka. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Żeberka zalać resztkami marynaty, dodać odrobinę wody i piec pod przykryciem ok. 2 godzin w temperaturze 160°C, aż będą miękkie. W razie potrzeby dolewać wody. Następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 15 minut, aby się zarumieniły. Podawać z ziemniakami lub z frytkami.