ZRAZY Z SOSEM PIERNIKOWYM
Składniki
1 opakowanie zrazowej dolnej Uczta Qulinarna
2-3 łyżki musztardy
3-4 ogórki kiszone
50 g słoniny
2 cebule
2-3 łyżki oleju
2-3 łyżki mąki + 3 łyżki do zagęszczenia sosu
1 l bulionu wołowego
1-2 łyżki przyprawy piernikowej
1 laska cynamonu
3 liście laurowe
sól i pieprz
Przygotowanie
- Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą. Na mięso wyłożyć pokrojone w słupki ogórki kiszone i słoninę oraz posiekaną cebulę.
- Mięso z nadzieniem zwinąć, tworząc roladki. Wbić wykałaczki lub owinąć nicią kuchenną, by nie rozwinęły się podczas smażenia, i obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim zrazy. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać bulionem. Dodać przyprawę piernikową, laskę cynamonu i liście laurowe.
- Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 90 minut. Sos przelać do garnka i po wyjęciu laski cynamonu oraz liści laurowych zagęścić, dodając 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Zrazy podawać polane sosem piernikowym.