ZUPA GRZYBOWA

ZUPA GRZYBOWA
35 minut
4 osoby
łatwe
Wydrukuj
zupa-grzybowa.pdf (536.31 KB)
Składniki

1 duża cebula
1 por średniej wielkości
2 ziemniaki
200 g pieczarek
100 g suszonych grzybów (np. borowik, podgrzybek, maślak)
100 g bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
400 ml wody
150 ml mleka
50 g masła
pieczywo na grzanki
sól, pieprz
świeże zioła do dekoracji
 

Przygotowanie
  1. Pokroić i posolić warzywa.
  2. Pieczarki i suszone grzyby poddusić na maśle.
  3. Następnie całość zalać bulionem oraz wodą i gotować przez około 25 minut do miękkości.
  4. W międzyczasie pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
  5. Do wywaru dodać mleko, zblendować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem.
  6. Podawać z grzankami a całość udekorować świeżymi ziołami.