ZUPA OGÓRKOWA

ZUPA OGÓRKOWA
35 minut
4 osoby
łatwe
Wydrukuj
zupa-ogorkowa.pdf (540.7 KB)
Składniki

1 średnia cebula
2 marchwie
1 pietruszka
¼ selera
1 por średniej wielkości
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
300 g ogórków kiszonych
100 g bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
400 ml wody
50 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz
natka pietruszki 
zioła do dekoracji
 

Przygotowanie
  1. Cebulę, ziemniaki, pora i czosnek pokroić w drobną kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem poddusić na maśle. Następnie zalać koncentratem bulionu oraz wodą i gotować przez około 25 minut.
  2. Dodać ogórki starte na grubym oczku, gotować 5-10 minut, całość zabielić śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Udekorować natką pietruszki lub ziołami.