ZUPA OGÓRKOWA
Składniki
1 średnia cebula
2 marchwie
1 pietruszka
¼ selera
1 por średniej wielkości
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
300 g ogórków kiszonych
100 g bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
400 ml wody
50 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz
natka pietruszki
zioła do dekoracji
Przygotowanie
- Cebulę, ziemniaki, pora i czosnek pokroić w drobną kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem poddusić na maśle. Następnie zalać koncentratem bulionu oraz wodą i gotować przez około 25 minut.
- Dodać ogórki starte na grubym oczku, gotować 5-10 minut, całość zabielić śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
- Udekorować natką pietruszki lub ziołami.