ZUPA SZCZAWIOWA
Składniki
1 średnia cebula
2 marchwie
1 pietruszka
¼ selera
1 por średniej wielkości
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
300 g szczawiu świeżego lub ze słoika
100 g bulionu wołowo-warzywnego Sokołów
400 ml wody
50 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
4 jajka
sól, pieprz
natka pietruszki lub zioła do dekoracji
Przygotowanie
- Cebulę, ziemniaki, pora i czosnek pokroić w drobną kostkę. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem poddusić na maśle.
- Następnie zalać koncentratem bulionu oraz wodą i gotować przez około 25 minut. Dodać pokrojony drobno szczaw, gotować 15-20 minut, zabielić śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
- Pokroić i dodać ugotowane wcześniej jajka i udekorować ziołami.