BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z OWOCAMI
Składniki
3 opakowania białej kiełbasy
3 jabłka
2 cebule
100 g śliwek suszonych kalifornijskich
300 g śliwek mrożonych drylowanych
100 g mrożonej żurawiny
2 łyżki gruboziarnistej musztardy
300 ml soku jabłkowego lub wody
tymianek do aromatu
Przygotowanie
- Jabłka umyć i pokroić w ósemki. Cebule obrać i posiekać w piórka lub plasterki. Białą kiełbasę wyjąć z opakowania i ponacinać nożem z jednej strony.
- Na dnie blaszki do pieczenia ułożyć 3/4 jabłek, cebulę i śliwki (mrożone oraz kalifornijskie). Wymieszać z musztardą. Wyłożyć kiełbasę. Składniki posypać żurawiną oraz pozostałą częścią jabłek i śliwek. Całość podlać sokiem lub wodą i udekorować tymiankiem.
- Kiełbasę z owocami wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 35-40 minut. Smak potrawy świetnie uzupełniają tłuczone ziemniaki i kasza perłowa.
Pamiętaj: białą surową parzymy! Nie gotujemy!
Wkładamy do wrzącej wody, parzymy pod przykrywką.
Czas parzenia ok. 15 minut.