Biała kiełbasa pieczona z owocami

Całość
60 minut
Pieczenie: 
35-40 minut
Ilość osób
6-8 osób
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

3 opakowania białej kiełbasy wieprzowej Naturrino
3 jabłka
2 cebule
100 g śliwek suszonych kalifornijskich
300 g śliwek mrożonych drylowanych
100 g mrożonej żurawiny
2 łyżki gruboziarnistej musztardy
300 ml soku jabłkowego lub wody
tymianek do aromatu

 

Przygotowanie: 
  1. Jabłka umyć i pokroić w ósemki. Cebule obrać i posiekać w piórka lub plasterki. Białą kiełbasę wyjąć z opakowania i ponacinać nożem z jednej strony. 
  2. Na dnie blaszki do pieczenia ułożyć 3/4 jabłek, cebulę i śliwki (mrożone oraz kalifornijskie). Wymieszać z musztardą. Wyłożyć kiełbasę. Składniki posypać żurawiną oraz pozostałą częścią jabłek i śliwek. Całość podlać sokiem lub wodą i udekorować tymiankiem.
  3. Kiełbasę z owocami wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 35-40 minut. Smak potrawy świetnie uzupełniają tłuczone ziemniaki i kasza perłowa.