BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
45 minut
4-5 osób
łatwe
Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie białej kiełbasy „Naturrino” Sokołów
4-5 białych cebuli 
100 g tłustego sera twarogowego
1 jajko
50 g masła
świeży tymianek 
sól 
świeżo mielony pieprz 
 

Przygotowanie
  1. Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki, by stało się plastyczne. Przygotować farsz: obrane cebule posiekać w piórka, a następnie podsmażyć na patelni z dodatkiem masła, soli i tymianku. 
  2. Białą kiełbasę pokroić w półplasterki i dodać do podsmażonej cebuli. Farsz doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 
  3. Ciasto francuskie rozwinąć na stole, po czym podzielić na 4 równe paski. Na 2 pasach ciasta wykonać nacięcia w poprzek. Ciasto bez nacięć ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, rozłożyć farsz i posypać pokruszonym twarogiem. 
  4. Brzegi ciasta posmarować jajkiem. Na wierzch wyłożyć nacięte paski ciasta francuskiego i starannie skleić brzegi. Wierzch ciasta posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15-20 minut.