BRUSCHETTY Z SALAMI

BRUSCHETTY Z SALAMI
30 minut
3 osoby
łatwe
Wydrukuj
Składniki

1 opakowanie Salami milano Sokołów 
1 bagietka pszenna
2 pomidory
1 szalotka
kilka listków świeżej bazylii
25 ml oliwy z oliwek + odrobina do skropienia
sól, pieprz
 

Przygotowanie
  1. Pomidory pokroić w ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych posiekać w małą kostkę. Szalotkę oraz bazylię drobno pokroić i dodać do pomidorów. Dolać oliwę. Składniki wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Salami milano pokroić w paseczki.
  2. Bagietkę pokroić pod skosem, uzyskując kromki o grubości ok. 1 cm, i ułożyć na blaszce do pieczenia. Pieczywo skropić oliwą z oliwek. Na wszystkie kromki wyłożyć pomidory z cebulą oraz bazylią. Wierzchy posypać salami. 
  3. Bruschetty wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200℃ i piec przez 5 minut. Gorące grzanki skropić oliwą z oliwek.