BRUSCHETTY Z SALAMI
Składniki
1 opakowanie Salami milano Sokołów
1 bagietka pszenna
2 pomidory
1 szalotka
kilka listków świeżej bazylii
25 ml oliwy z oliwek + odrobina do skropienia
sól, pieprz
Przygotowanie
- Pomidory pokroić w ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych posiekać w małą kostkę. Szalotkę oraz bazylię drobno pokroić i dodać do pomidorów. Dolać oliwę. Składniki wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Salami milano pokroić w paseczki.
- Bagietkę pokroić pod skosem, uzyskując kromki o grubości ok. 1 cm, i ułożyć na blaszce do pieczenia. Pieczywo skropić oliwą z oliwek. Na wszystkie kromki wyłożyć pomidory z cebulą oraz bazylią. Wierzchy posypać salami.
- Bruschetty wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200℃ i piec przez 5 minut. Gorące grzanki skropić oliwą z oliwek.