BURGER Z SURÓWKĄ COLESLAW I SOSEM CURRY

BURGER Z SURÓWKĄ COLESLAW I SOSEM CURRY
40 minut
4 osoby
łatwe
Składniki

4 burgery Z Gruntu Dobre
4 bułeczki do burgerów
4 plasterki wegańskiego sera cheddar (opcjonalnie)

Sos:

1 cebula dymka
200 g wegańskiego majonezu
2 łyżeczki soku z limonki
1 łyżeczka curry
sól, pieprz

Sałatka:

1 czerwona cebula
1/2 białej kapusty lub mix czerwonej i białej
1 mała marchewka
1 łyżka oliwy
4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

olej do smażenia
 

Przygotowanie
  1. Burgery obsmażyć na złotobrązowy kolor na niewielkiej ilości oleju. 
  2. Bułeczki przekroić na połówki i włożyć na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
  3. Przygotować sos: dymkę pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki, dodać majonez, sok z limonki i curry, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  4. Przygotować sałatkę: cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w zapałki. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski i dodać przygotowane warzywa. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Całość wymieszać.
  5. Na podgrzanych bułeczkach układać burgery, cheddar i surówkę. Górną bułkę posmarować sosem i przykryć burgera. Gotowe!