BURGER Z SURÓWKĄ COLESLAW I SOSEM CURRY
Składniki
4 burgery Z Gruntu Dobre
4 bułeczki do burgerów
4 plasterki wegańskiego sera cheddar (opcjonalnie)
Sos:
1 cebula dymka
200 g wegańskiego majonezu
2 łyżeczki soku z limonki
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
Sałatka:
1 czerwona cebula
1/2 białej kapusty lub mix czerwonej i białej
1 mała marchewka
1 łyżka oliwy
4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
- Burgery obsmażyć na złotobrązowy kolor na niewielkiej ilości oleju.
- Bułeczki przekroić na połówki i włożyć na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
- Przygotować sos: dymkę pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki, dodać majonez, sok z limonki i curry, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przygotować sałatkę: cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w zapałki. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski i dodać przygotowane warzywa. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Całość wymieszać.
- Na podgrzanych bułeczkach układać burgery, cheddar i surówkę. Górną bułkę posmarować sosem i przykryć burgera. Gotowe!