CHRUPIĄCY BOCZEK

CHRUPIĄCY BOCZEK
3 godz.
4-6 osób
średnie
Wydrukuj
chrupiacy-boczek.pdf (570.08 KB)
Składniki

1 kg boczku surowego ze skórą
2 l wody
1 łyżka soli
kilka liści laurowych
2 cebule szalotki
olej
 

Przygotowanie
  1. Do garnka wlać 2 litry wody, dodać łyżkę soli, kilka liści laurowych i dwie cebule szalotki pokrojone w ćwiartki. Tak przygotowaną zalewę doprowadzić do wrzenia i włożyć do niej boczek.
  2. Gotować wszystko 2 godziny. Po tym czasie odcedzić boczek z wywaru, ostudzić i przekroić na pół.
  3. Następnie w garnku rozgrzać olej i wrzucić do niego przekrojony na pół boczek. Smażyć ok. 10 minut, aż do zarumienienia skórki.