CUKINIOWE ŁÓDECZKI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

 CUKINIOWE ŁÓDECZKI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
 CUKINIOWE ŁÓDECZKI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
30 minut
6-8 osób
łatwe
Składniki

1 opakowanie białej kiełbasy Naturrino 
3 cukinie  
8 łyżek bazyliowego pesto  
8 łyżeczek parmezanu   
ziemniaki  
oliwa z oliwek  
mieszanka ziół do dań z ziemniaków  
listki bazylii do dekoracji  
 

Przygotowanie
  1. Średniej wielkości ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć odrobiną oliwy wymieszanej z przyprawami.   
  2. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżką wydrążyć miąższ (część z nasionkami) i blanszować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Łódeczki wypełnić bazyliowym pesto, obsypać parmezanem i do każdej włożyć jedną kiełbaskę. Umieścić w naczyniu do zapiekania wraz z ziemniakami. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół), aż kiełbaski zaczną się rumienić.   
  3. Gotowe danie udekorować świeżymi listkami bazylii.