CUKINIOWE ŁÓDECZKI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
Składniki
1 opakowanie białej kiełbasy Naturrino
3 cukinie
8 łyżek bazyliowego pesto
8 łyżeczek parmezanu
ziemniaki
oliwa z oliwek
mieszanka ziół do dań z ziemniaków
listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie
- Średniej wielkości ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć odrobiną oliwy wymieszanej z przyprawami.
- Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżką wydrążyć miąższ (część z nasionkami) i blanszować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Łódeczki wypełnić bazyliowym pesto, obsypać parmezanem i do każdej włożyć jedną kiełbaskę. Umieścić w naczyniu do zapiekania wraz z ziemniakami. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół), aż kiełbaski zaczną się rumienić.
- Gotowe danie udekorować świeżymi listkami bazylii.