Fasolkowe zimowisko

Całość
20 minut
Ilość osób
4 osoby
Skomplikowanie
łatwe
Składniki: 

Sałatka: 

2 garści roszponki
1 opakowanie pasty z białej fasoli „Z gruntu dobre”
100 g sera feta
1 duża garść kiełków jarmużu
2 ugotowane buraki
3 mandarynki
1/2 owocu granatu
świeżo mielony pieprz kolorowy

Sos:

5-6 łyżek oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka białego octu winnego 
1 łyżka octu balsamicznego
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: 
  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, po czym wymieszać z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Kiełki jarmużu drobno posiekać. Pastę z fasoli połączyć z rozdrobnionym za pomocą widelca serem. Całość doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Z uzyskanej pasty uformować kulki (o średnicy około 1-1,5 cm), które należy obtoczyć w posiekanych kiełkach (najwygodniej robić to w rękawiczkach).
  3. Z owocu granatu wyłuskać ziarenka. Mandarynki obrać, oczyścić z białych błonek i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Buraki pokroić na niezbyt duże kawałki lub pokroić w półplasterki – w tym celu należy posiekać buraki w plasterki, foremką do pieczenia ciasteczek lub kieliszkiem wykroić z nich kółeczka, po czym przekroić je na pół.
  5. Roszponkę skropić połową przygotowanego dressingu, a następnie wraz z burakami, mandarynkami i fasolowymi kulkami wyłożyć do miski lub na talerze. Na koniec całość polać pozostałym dressingiem i posypać ziarenkami granatu.