FRANCUSKA SAŁATKA SYLWESTROWA
Składniki
Sałatka:
1 duża garść rukoli
1 duża garść roszponki
1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 140 g)
1/2 opakowania kabanosów francuskich Sokołów
1 małe jajko
8 patisonów konserwowych
120 g sera camembert
300 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki pestek słonecznika
1 pęczek szczypiorku
Dressing:
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki octu winnego białego
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami dressingu.
- Kabanosy pokroić na kawałki o długości 2 cm. Połowę przekrojonego wzdłuż ciasta francuskiego podzielić naprzemiennie na trójkąty równoramienne o podstawie około 1,8 cm (raz podstawa jest na dole arkusza, a raz w jego górnej części). U podstawy każdego trójkąta ułożyć kawałek kabanosa, a następnie zwinąć w rulonik. Tak przygotowane zawiniątka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika. Całość piec około 12-15 min, aż ruloniki ładnie się zarumienią.
- Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Patisony wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Szczypiorek drobno posiekać. Dobrze schłodzony ser camembert pokroić w kostkę.
- Tuż przed podaniem rukolę i roszponkę skropić połową przygotowanego dressingu, a następnie wyłożyć na półmisek naprzemiennie ze wszystkimi składnikami sałatki. Na koniec całość polać pozostałym dressingiem.