FRANCUSKA SAŁATKA Z KABANOSAMI I SEREM
Składniki
Sałatka:
1 duża garść roszponki
1 garść różowych winogron
6 zielonych szparagów
80 g kabanosów francuskich Gold Sokołów
80 g sera camembert
1 garść orzechów włoskich
sól himalajska
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 nieduży ząbek czosnku
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu z agawy
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól himalajska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Składniki dressingu miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
- Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie przelać zimną wodą i przekroić na 3 części. Kabanosy francuskie pokroić na ukośne kawałki o długości 1,5 cm.
- Winogrona przekroić na połówki lub ćwiartki i pozbawić je pestek. Dobrze schłodzony ser camembert pokroić w kostkę. Orzechy włoskie podzielić na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wyłożyć naprzemiennie roszponkę, kabanosy, winogrona, szparagi, orzechy włoskie oraz większość przygotowanego camemberta. Całość polać dressingiem i udekorować pozostałym serem.