FRANCUSKA SAŁATKA Z KABANOSAMI I SEREM

FRANCUSKA SAŁATKA Z KABANOSAMI I SEREM
FRANCUSKA SAŁATKA Z KABANOSAMI I SEREM
20 minut
2 osoby
łatwe
Składniki

Sałatka:

1 duża garść roszponki
1 garść różowych winogron
6 zielonych szparagów
80 g kabanosów francuskich Gold Sokołów
80 g sera camembert
1 garść orzechów włoskich
sól himalajska

Sos:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 nieduży ząbek czosnku
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu z agawy
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól himalajska, świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Składniki dressingu miksować blenderem do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
  2. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek, gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie przelać zimną wodą i przekroić na 3 części. Kabanosy francuskie pokroić na ukośne kawałki o długości 1,5 cm.
  3. Winogrona przekroić na połówki lub ćwiartki i pozbawić je pestek. Dobrze schłodzony ser camembert pokroić w kostkę. Orzechy włoskie podzielić na mniejsze kawałki.
  4. Na półmisek wyłożyć naprzemiennie roszponkę, kabanosy, winogrona, szparagi, orzechy włoskie oraz większość przygotowanego camemberta. Całość polać dressingiem i udekorować pozostałym serem.