GRZANKI Z MUSEM WARZYWNYM I PIKLAMI

GRZANKI Z MUSEM WARZYWNYM I PIKLAMI
60 minut
4 osoby
łatwe
Składniki

2 opakowania pasztetu warzywnego „Z gruntu dobre” Sokołów 
1 kalarepa
1 pęczek rzodkiewki 
100 ml octu jabłkowego 
100 ml wody
50 g cukru 
80-100 ml śmietanki 36%
oliwa z oliwek
1 bagietka
garść roszponki 
sól i świeżo mielony pieprz
 

Przygotowanie
  1. Śmietanę lekko ubić. Pasztet zmiksować na gładką masę, stopniowo dolewając do niego śmietanę. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na 20 minut. 
  2. Wodę, ocet jabłkowy oraz cukier doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. 
  3. Kalarepę oraz rzodkiewki pokroić w cienkie plastry. Warzywa połączyć z wystudzoną zalewą, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. 
  4. Bagietkę pokroić. Kromki posmarować oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piec przez 5 minut. Grzanki posmarować pasztetem. Serwować z dodatkiem pikli oraz świeżej roszponki.